23-02-11

Opa

Net als iedereen had uw madam nen opa. Nen bompa ook, maar dié mompelde altijd ongeveer een half uur nadat ze binnenkwam "arabelle wa'st zeker hé". Hij had toen nochtans maar 4 kleinkinderen. Dat hij het dertiende niet kon onthouden zou uw madam hem nog vergeven hebben, maar nummer vier? Ook bompa's moeten een béétje moeite doen, niet? Soit over den bompa gaan we het dus niet hebben. Hij liet weinig of geen indruk na. 't Was den eersten bekenden doden mens die uw madam in een kist zag liggen, maar meer valt er eigenlijk niet over te zeggen.

Den opa, dat was iet anders. Uw madam was zijn éérste kleinkind en dan nog een mesken ook. Wetende dat de mens zés keer probeerde een dochter te krijgen en dat niet gelukt was kunt u zich inbeelden hoe ongelooflijk content hij was met een kleindochter. En een contente opa daar komen wreed contente kleindochters uit voort. 't Was ne stille mens met, zoals ze dat hier zeggen, een nors opzicht, maar 't was uw madam haar held. Hij zong liekes voor haar van reuzerom, keereweerom en paaaaraplu'ke paaaarasolleke en onder de brug van adam, zat ne krokodil, ... Hij kon van een zakdoek een levendige springende muis maken, een grote noot in een kleine veranderen, een glas door 't tafel kloppen, zijnen bril van zijnen broekszak naar zijne pijpzak toveren en omdat hij de peteren was van uw madam kocht hij ook elk jaar een gigantisch groot peperkoeken hart met fondanskes d'rop.

Den opa is al een jaar of dertien dood, zo gaat dat met opa's. Maar uw madam zingt nu zijn liekes voor haar kinders en uw madam is de enige die het geheim van de zakdoek en de springende muis kent, tot groot joleit van haar kinders (ze moet nog een beetje oefenen op het brillenzak toveren en het glas door tafel kloppen) en... vandaag zou de mens 90 geworden zijn. Vandaar.

23:10 Gepost door Arabelle in MLZHI (met dank aan de VRT) | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Schoon! En zo leuk dat we van die trucjes leren van onze opa of bompa. Blijven oefenen, tegen dat de kleinkinders er zijn zal je het heel goed onder de knie hebben!

Gepost door: madebykk | 24-02-11

Ik herken dat van die ouwe liedjes en truukjes doorgeven. Toch leuk dat we dat doen, hé. Levend erfgoed, heet dat met een schoon woord. En wij maken daar deel van uit. Hoe cool is dat wel niet!

Gepost door: elke | 24-02-11

De commentaren zijn gesloten.