29-06-11

Fatsoen

Er was een tijd dat uw enkels tonen in 't openbaar onfatsoenlijk was. Dat was misschien een beetje te veel van het goede, alhoewel wat ge tijdens korte hitegolfkens over 't straat ziet lopen doet ieder weldenkend mens met weemoed terugdenken aan die heerlijke tijden, en fatsoen heeft natuurlijk niet alleen met kledij of een gebrek daaraan te maken, maar toch. Dat uw madam birkenstocks en andere sletsachtigen not done vindt om buitenshuis te dragen wist u al, dat hetzelfde geldt voor sweaters, uitgeflodderde trainingsbroeken, zichtbare vaalgrijs gewassen bh-bandjes en witte sokken kon u ongetwijfeld vermoeden.

Maar fatsoen gaat verder. Fatsoen gaat ook over niet lopen eten op straat. Allé toch voor uw madam. Zeg nu zelf; ziet ge u al lopen, uw smoske naar binnen werkend, met dat ene schijfke tomat dat dreigt van tussen uw broodje te vallen en die klodder cocktailsaus die gevaarlijk naar beneden drupt? Neen? Kijkt eens in een etalagevenster op dat moment, ge ziet er niet uit.

Fatsoen gaat over een pardonneke als ge uwe nies nie kunt inhouden op den trein, of op uwen bureau die ge deelt met collega's. Over uw voordeur niet opentrekken in uwe négligé (tenzij ge a special someone verwacht natuurlijk, al zou uw madam er dan nog een elegant satijnen kamerjaske overgooien, ge weet nooit, niewaar?) Over eten met mes en vork (behalve als uw avondmaal uit chips bestaat) en niet telefoneren terwijl ge iets aan 't eten zijt. Over een normale ringtone als uw gsm rinkelt en geen motherf*kker-rap lieke.

Of is uw madam nu hopeloos ouderwets en moet ze haar alter ego veranderen in Mrs. Bouquéééét?

22:04 Gepost door Arabelle in MLZHI (met dank aan de VRT) | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

27-06-11

Een kwestie van perceptie

Allé, dat is't dan. Uwen doktoor stuurt u naar de kliniek voor "plakken" en ge moet er blijven. Als ge daar dan ligt te wachten, doodmoe want 't halven de nacht en koortsig want goe ziek komt er een madammeke u vragen of ge "een kommerke allieën of met twieën" wilt. Nu kan ik u vertellen, als ge na 19 maand onderbroken nachten eindelijk de kans krijgt om eens een paar nachten door te slapen, dan is het lààtste wat ge wilt een rochelende medemens naast uw bed. Of zo enen die alle vijf voet "juffraaaaaa! kanternekier ieën kommen mê een fles veur te woateren" roept. Of iemand die haar beklag doet over het geringe aantal koekskes in de doos, en in een doos papieren zakdoekskes zit te zoeken (hilarisch, dat wel). Soit ge wilt natuurlijk ook zélf ongegeneerd bh-loos in uw ziekenhuisbed liggen. Voor uw madam "een kommerke allieën" dus.

En dat krijgt ge. Met zonnewering. Geen gordijnen, geen rolluiken, geen luiken, zonnewering. De verduisteringsgraad van een vliegenraam. Ter uwer info, in dezen tijd van 't jaar is 't licht tot half elf 's avonds en licht om half vijf 's morgens. Ge hebt ook een wc'ke. Met twee deuren, één aan uw kamerke en één aan de kamer van de rochelende medemens in de kamer nààst u. Ge moet daar echt aan peinzen. Het kan altijd gebeuren dat ge dat niet doorhebt en dus gewoon op 't wc zit terwijl die medemens de deur wagewijd opengooit met een kamer vol bezoek om zélf 't wc te bezoeken. En natuurlijk heeft hij ook twee hulpvaardige verpleegsters naast zich staan dan. Genant. Ik kan het u zeggen. Om van de schrik te bekomen zoekt ge de afstandsbediening van den tv en wilt ge wat naar vitaya kijken, of teleshopnet desnoods. Ge vindt geen afstandsbediening. Ge kunt ook nie naar den tv kijken, want ge hebt geen tv-kaart. Dàt kost tien euro en oneffen en moet ge aangeven bij opname. Zucht.

Ge verstaat, als ze u dan na nen dag of twee komen vragen "gij hadt een eersteklassekommerke gevroagd?" dat ge dan efkes moet nadenken wat ze bedoelen.

Er is naar het schijnt ook een super eersteklassekamer met douche. Help mij onthouden dat ik daar de volgende keer aan denk.

09:34 Gepost door Arabelle in MLZHI (met dank aan de VRT) | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

25-06-11

Zo zoon, zo moeder

Als hij het mag met een buikvliesontsteking, dan mag uw madam het ook met een longontsteking. Het was wel in een andere kliniek. De temperaturen waren er niet zo tropisch, al kan dat aan de koorts gelegen hebben; en het eten was ook niet zo te pruimen, maar daar zat de misselijkheid misschien voor iets tussen.

Fin de beestjes zijn dood en ik kreeg nu toch punt 7 van mijn verlanglijstje al. De ziekenhuisverpakking had niet gehoeven, maar ik wil niet moeilijk doen.

12:55 Gepost door Arabelle in mijn lijf | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

10-06-11

Te veel

Potverdikke, ik heb te veel gegeten. 't Was ook wel erg lekker, maar nu ben ik misselijk en moe en kan ik niet in mijn bed omdat ik teveel gegeten heb. Bovendien moet ik er binnen twee weken slank ende fantastisch uitzien en binnen zes weken helemaal. Binnen zes weken ook nog uitgeslapen trouwens.

Als ge u ook eens ziek wilt eten doe dan het volgende:

Kook tortelloni's (ik koos de spinazie ricotta variant)

Maak er saus bij als volgt: bak spekskens in olijfolie; Kruiden met peper en (verse) nootmuskaat. Eens de spekskens gebakken zijn, fruit er wat fijngesneden prei bij. Overgiet met anderhalf potteke room (culinaire room), voeg een half bouillonblokske toe (kippebouillon) wedereom (verse) nootmuskaat, laat inkoken.

Als uw saus klaar is, giet de tortelloni's af, zwier d'r een goeie klont lookboter onder en overgiet met de saus. Mijn jongens zouden zeggen: Njam. En ik dus ook. Al is het nu eerder bweurk.

23:21 Gepost door Arabelle in keukengeheimen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

08-06-11

Dichtgeslibte aders

Dàt was de doodsoorzaak van uw madam hare vaatwasser. Ge moet potten en pannen en mayon(n)aiseteljoren àltijd afspoelen voor ge die in uw afwasmasjien steekt. Dat zei de vaatwasdoktoor.

Soit, ik kan u nu al zeggen dat het nieuw masjien dat hier nu al staat (ja, nu al, ja, ge wilt niet weten hoe rap uw huishouden in de soep draait zonder vaatwasser) daar ook aan gaat overlijden, want ik ga dat welgeteld één week volhouden om mijn potten en pannen en mayo(n)naiseteljoren eerst af te spoelen alvorens ze in mijn afwasmasjien te steken, maar daarna ga'k peisen, tedoemen voorwa heb ik een masjien als ik hier eerst gelijk een onnozele alles toch sta af te spoelen en ga'k dat niemeer doen.

Hardleers zegt u? 't Is toch waar zeker waar hebde anders een masjien voor?

15:41 Gepost door Arabelle in keukengeheimen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

05-06-11

Geknipt

En ineens heb ik een manneken dat als het ware morgen naar 't eerste studiejaarke kan in plaats van mijn klein ventje. Het baby is er sinds gisteren ook écht afgeknipt. Nog één lokje rest er van zijn allereerste babyhaartjes. Gekoesterd in uw madam haar portefouille.  

Den oudsten wordt écht groot.

20:34 Gepost door Arabelle in kindjesperikelen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |