02-12-11

Dat houdt mij nu bezig zie

Wegens omstandigheden bevindt ondergetekende zich de laatsten tijd nogal vaak in Antwerpen. En in Antwerpen hebde een schoon station, een wreed schoon mag ik wel zeggen; nen dierentuin, hedentendage zonder beesten want de giraffen zitten al in planckendael en de olifanten gaan ook verhuizen en nu ze de leeuwen en de stokstaartjes samen gaan steken gaan die stokstaartjes oftewel verdrinken oftwel opgegeten worden door de leeuwen; en Joden. En dat laatste intrigeert mij nu zie. Ik snap dat niet. Twee of drie generaties voor hen, hun grootouders dus, of overgrootouders die hebben zo afgezien en toch blijven die vasthouden aan hun overtuiging met alles d'rop en d'raan, tot krullen, nen hogen hoed en een plastieken basj over den hoed als't regent toe. Pas op ik bewonder dat hé, maar ik begrijp die overtuiging niet. Moest ik wéten dat mijn bloedeigen grootvader zulke gruwelijkheden zou zijn overkomen dan zou ik er écht alles aan doen om niet ooit hetzelfde te moeten meemaken. En begrijp mij niet verkeerd, ik bepleit hier niet dat ge niet moogt uitkomen voor uw geloof, slash overtuiging. Het is eerder de vraag vanwààr die overtuiging komt die mij bezig houdt.  Als ge als volk hebt meegemaakt wat de Joodse gemeenschap zo'n zeventig jaar geleden heeft meegemaakt, waar haalt ge dan nog de overgave vandaan om daaraan te blijven vasthouden? Als ge gevierendeeld, gekruisigd, gemarteld en verbrand wordt, waar halen uw kinderen en kleinkinderen dan nog de overgave vandaan om te blijven vasthouden aan uw geloof in Christus, om de lijn eens door te trekken naar de eerste katholieken?

Ik vind dat zeer intrigerend, is dat opvoeding, afzondering en contemplatie, gekte? En hoe komt het dat Zoiets nu nietmeer bestaat, tenzij bij extreme geloofsgemeenschappen. En kan een mens dat nog bij iets anders hebben buiten geloof? Dat zijn nu allemaal dingen die ik mij afvraag zie, terwijl ik met den bus door 't Stad rijd.

13:49 Gepost door Arabelle in MLZHI (met dank aan de VRT) | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Wat een diepe gedachten heb je!
Zouden die overtuigingen ook ni cultureel geworteld zijn of gewoon, omdat het alijd zo was? Want als je op de zelfde manier over het katholicisme gaat nadenken, dan begrijp je ook ni waarom d'r nog "katholieken" zijn, niwaar?

Gepost door: Ariadnesdraad | 02-12-11

Dat zijn die hun wortels indeed... en die kan je niet veranderen.

Gepost door: Christel | 03-12-11

De commentaren zijn gesloten.