15-02-12

Huisvrouwenleed

dàt maakte ik gisteren klaar voor echtgenoot. Van die echte met het zand er nog aan, die ge met plastieken handschoenen en al moet schillen, want anders zien uw handpalmen bruin voor eeuwig en drie dagen. Met witte saus en citroen. Terwijl ikzelf daar dus jeugdtrauma's van heb hé. Ik begin al te kokhalzen bij het idee alleen al aan schorseneren. Maar kom, hij verdient dat, die echtgenoot. En dankzij de jeroen was het nog enigszins te doen om het klaar te maken en 't heeft hem wreed gesmaakt, zei hij (de echtgenoot dus)

Maar effenaf, voor zoveel liefde en toewijding verdien ik een standbeeld. Of toch minstens ne valentijnskado.

09:56 Gepost door Arabelle in keukengeheimen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-02-12

Bouquet garni

Ik was altijd al wat trager, en uit principe doe ik nooit mee met hype's op de moment dat het een hype is. Toen iedereen vijfendertig jaar geleden  grootgebracht werd met olvaritpottekes  en betterfoods kreeg ik  linzen, boekweitpanne(n)koeken en mnebosis. Nu doe ik daar natuurlijk niet meer aan mij, ik heb mijn portie boekweitmeel gehad. Al vind ik linzen nog altijd lekker (echtgenoot niet en de geur is ook niet alles, laten we wel wezen, ge riekt de alternativiteit van ver) en mnebosis vindt ge nergens niemeer, jammer, want ik ben ervan overtuigd dat mijne jongsten dat fantàstisch zou vinden. Anyway, ik wéét dat Jeroen meus oud nieuws is, en waarschijnlijk staan zijn kookboeken bij u al langer dan een jaar op 't schap. Bij uw madam sinds een week of twee, drie. Ik deed ze eigenlijk kado aan echtgenoot, hij is immers de betere kok in huis (allé toch als er met kookkunsten geïmponeerd moet worden) maar het lijkt erop dat hij het kado interpreteerd als "ik krijg dagelijkse kost op tafel" in plaats van als "ik maak dagelijkse kost klaar". Het zij zo, want het moet gezegd, dankzij jeroen vond ik mijn zin in koken terug en dan vooral dankzij de jeroen zijn 'bouquet garni'. Alleen de klank van die twee woordjes doet u toch goesting krijgen om te koken?

Ik ben dus verkocht, sinds een week of drie zwier in een mooi opgebonden bundeltje tijm, laurier en salie/peterselie/rozemarijn (afhankelijk van het klaargemaakte) in mijne kookpot. En of dat smaakt!

21:08 Gepost door Arabelle in keukengeheimen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-08-11

Voor ge...

...allemaal denkt dat ik mij alleen maar onledig hou met het becommentariëren van slecht geklede medemensen en het verspillen van uw belastingsgeld ziehier een recepteken. Voor confituur dan nog wel, kan tellen hé qua arbeidsintensiviteit (ahum). Hà!

Aardbeien-pruimenconfituur

Ge begint met uw kennissenkring uit te breiden met iemand met 'ne lochting' gelijk ze bij ons zeggen. Liefst enen met wa meer dan courgetten en pompoenen maar bijvoorbeeld ook een pruimenboom ofzo. Die mens wil gegarandeerd na x aantal jaar van zijn pruimen verlost worden (Ge moet daar eens op letten, mensen met fruitbomen of vruchtendragende gewassen die bieden u in eerste instantie een klein potteken zelfgemaakte confituur aan, een klein potteken want zo groot was de fruitopbrengst ook niet, dan komen ze af met vijf potten en eet ge dus een heel jaar dezelfde confituur en dàn geven ze u de bakken fruit zo mee, de confituur moogt ge dan zelf maken.). Ge koopt een bakske aardbeien in de plaatselijken delleis, want uw kinders eten dat gaarne. Ge vergeet die aardbeien dan natuurlijk aan uw kinders te geven want de één of andere onverlaat stopte die in de groentenbak van de frigo in plaats van gewoon pontificaal in de keuken te laten staan. Soit zo geraakt ge dus aan pruimen, bàkken en aardbeien, één bakske. Ge snijdt beide op kleine stukskes. Ik schilde zelfs de pruimen, want ik ken dat, die vellekes worden dan uitgespuggelt door het kroost en dan moeten ze de volgende keer genen boterham me confituur niemeer hebben en dan kan ìk hem allemaal alleen opeten. Zwier die handel in een pot met één zakske pectine per kilo fruit. Als het fruit plus de pectine beginnen te koken doet ge d'r 750 gr suiker bij per kilo fruit. Dat laat ge ook koken (één minuut staat er op't dozeke, maar ik was ondertussen iet anders aan 't doen en 't heeft dus langer gekookt en dat kan gene kwaad). Schep met een schuimspaan het schuim van de pot en schep dan die kokendhete emulsie  in glazen potten (gebruik een ovenhandschoen voor uwe pot vast te pakken). Draai de glazen potten dicht of doe gelijk mijn grootmoeder, koop zo van die plastiekskes die ge eerst met een sponske moet natmaken en dan over uwe pot kunt spannen (ik wou dat doen, maar vond de plastiekskes niet) Laat de gevulde potten 24 u rusten (dus zorg dat ze niet in uwe weg staan, want eens gevuld en toegedraaid moet ge d'r afblijven).

Voila, simpel hé.

 

 

20:10 Gepost door Arabelle in keukengeheimen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-06-11

Te veel

Potverdikke, ik heb te veel gegeten. 't Was ook wel erg lekker, maar nu ben ik misselijk en moe en kan ik niet in mijn bed omdat ik teveel gegeten heb. Bovendien moet ik er binnen twee weken slank ende fantastisch uitzien en binnen zes weken helemaal. Binnen zes weken ook nog uitgeslapen trouwens.

Als ge u ook eens ziek wilt eten doe dan het volgende:

Kook tortelloni's (ik koos de spinazie ricotta variant)

Maak er saus bij als volgt: bak spekskens in olijfolie; Kruiden met peper en (verse) nootmuskaat. Eens de spekskens gebakken zijn, fruit er wat fijngesneden prei bij. Overgiet met anderhalf potteke room (culinaire room), voeg een half bouillonblokske toe (kippebouillon) wedereom (verse) nootmuskaat, laat inkoken.

Als uw saus klaar is, giet de tortelloni's af, zwier d'r een goeie klont lookboter onder en overgiet met de saus. Mijn jongens zouden zeggen: Njam. En ik dus ook. Al is het nu eerder bweurk.

23:21 Gepost door Arabelle in keukengeheimen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

08-06-11

Dichtgeslibte aders

Dàt was de doodsoorzaak van uw madam hare vaatwasser. Ge moet potten en pannen en mayon(n)aiseteljoren àltijd afspoelen voor ge die in uw afwasmasjien steekt. Dat zei de vaatwasdoktoor.

Soit, ik kan u nu al zeggen dat het nieuw masjien dat hier nu al staat (ja, nu al, ja, ge wilt niet weten hoe rap uw huishouden in de soep draait zonder vaatwasser) daar ook aan gaat overlijden, want ik ga dat welgeteld één week volhouden om mijn potten en pannen en mayo(n)naiseteljoren eerst af te spoelen alvorens ze in mijn afwasmasjien te steken, maar daarna ga'k peisen, tedoemen voorwa heb ik een masjien als ik hier eerst gelijk een onnozele alles toch sta af te spoelen en ga'k dat niemeer doen.

Hardleers zegt u? 't Is toch waar zeker waar hebde anders een masjien voor?

15:41 Gepost door Arabelle in keukengeheimen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

13-04-11

Luiwijvenkost

Niks zo gemakkelijk als ne zak thaise wokgroenten opendoen, een pak thaise noedels erbij en rundsvlees in thaise saus. Alles in een (wok)pan zwieren, peper, zout en sojasaus erbij. 't Is gezond want veel groensels, 't is goed voor de lijn want veel groensels en weinig vetstof vandoen en zélfs uwe man vindt het lekker.

Meneer dellais verdient een standbeeld! Effenaf.

20:24 Gepost door Arabelle in keukengeheimen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

27-12-10

Smulpartijen

Met de feestdis nog tussen de kiezen verwacht u als favoriete maaltijd van uw madam minstens iets à la lichtjes gegrilde kingkrabpoten met een marinadeke van olijfolie, chilipepertjes en citroengras of iets wat daar op lijkt. Lamskroon met appelkes en veenbeskes, een vers kroketje en wat gekaramelliseerd witloof ofzo. Maar neen hoor, hoewel beide aangehaalde schotels uw madam zeker kunnen bekoren gaat er niks boven spinaziestoemp met worst. Dikke worst hé, geen janaetterige chippolata. En de spinaziestoemp met een tikkeltje azijn opgewerkt. En dan moet ge zo met de sauslepel een putteke in de gemetste spinaziestoemptalud maken om daar dan uw bruine jus in te doen van uw braadworst. Awel eerlijk waar, dààr moogt ge mij zelfs voor wakker maken!

Oh, en as ge mij dan toch wakker maakt doe d'r dan ne moeulleux au chocolat bij. Maar ne goeien hé, een dun laagske heerlijke chocoladecake met hemels loppende warme chocolade binnenin.

22:35 Gepost door Arabelle in keukengeheimen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |